Lingewater studies in Gorcums museum 27 april - 2 okt 2022

Voor een expositie over water in het Gorcums museum (27 april - 2 okt 2022) heb ik een abstracte installatie gemaakt over werken met het element water.

Beeld: Lingewater studies

Onderwaterfoto’s gemaakt met verschillende sluitertijden van water uit de Linge (perceel L11 in Deil). Deze selectie is een samenwerking met het element water. Ik heb mijn camera goed ingepakt in glas in Lingewater gehangen en verschillende sluitertijden en belichtingen gebruikt op verschillende momenten van de dag om een ‘beeld’ te vangen. Het resultaat zijn verschillende kleurschakeringen die vaag doen denken aan pH-waarden (zuurgraden), geordend volgens de conceptuele kleurenkubus aanpak van Sol Lewitt (zie onder).

De Lingewater studies zijn onderdeel van mijn huidige project ‘symbiose/samen leven’ dat gaat over manieren waarop we kunnen samenwerken met andere organismen om een betere balans te vinden in de omgang met onze leefomgeving. Niet de mens staat centraal (antropoceen) maar onze plek in een complex ecosysteem dat op allerlei manieren is verbonden (symbioceen). In mijn beeldend werk zoek ik die verbinding door letterlijk de symbiose aan te gaan in het creëren of produceren van beeld. Wat betekent het als niet ik als mens en fotograaf het beeld bepaal, maar als dit een intieme samenwerking is tussen verschillende organismen? De omstandigheden om het beeld tot stand te brengen creëer ik, maar het resultaat is een toevallige samenloop van omstandigheden en elementen dat niet van tevoren te voorspellen is. Dat kunnen coproducties met andere diersoorten zijn (zoals vogels, wormen en slakken), bomen en planten maar ook minder zichtbare of opvallende organismen zoals schimmels, bacteriën, algen, korstmossen en mycelium. Ook de verschillende elementen spelen een rol in manieren om samen beeld te maken: lucht, water, aarde en vuur. Voorbeelden zijn grafietpatronen door de regen, cyanotypen door vallende sneeuw en ijs gevormd, chemigrammen en geomapping, verdamping en verassing, en studies onderwater.