Ingrid Geesink

Heemtuin workshop proeven van planten

Heemtuin workshop proeven van planten

Blog | news
Proeftuin vierkant bold bij - de Heemtuin met tekst -

Heemtuin workshop proeven van planten

Leuk artikel in het Kontakt en Weekblad West Betuwe over mijn workshop plantdrukken en de plukwandeling!


GELDERMALSEN • Vlier, lijsterbes, madeliefje of peer. Alledaags maar ook heel bijzonder! Op zaterdag 1 augustus ontdekten bezoekers van de Heemtuin in Geldermalsen de smakelijke eigenschappen van het lokale groen. Tijdens een plukwandeling konden de deelnemers kookinspiratie opdoen en in de workshop plantdrukken zelf actief aan de slag om kunst te maken. In de tuin waren her en der kunstwerken en gedichten te vinden.

Dit is de eerste activiteit van de culturele zomer van de gemeente West Betuwe, waarin culturele organisaties Ode aan de Linge en Waard Art actief de samenwerking met elkaar opzochten en met bezoekers en bewoners van West Betuwe. Alles uiteraard op anderhalve meter afstand.

Plukwandeling
Madeliefjes in de salade, thee van stokroos of de zoete smaak van moerasspirea in de melk. De Heemtuin herbergt een rijke verzameling aan planten met geneeskrachtige en culinaire eigenschappen. In de wildplukwandeling o.l.v. culinair expert Paul Hoftijzer leren de bezoekers alle ins en outs kennen van de verschillende soorten. En ja, er mocht worden geproefd. Al was dat niet bij alle soorten verstandig.

Plantdrukken en zelf inkt maken
In een workshop plantdrukken o.l.v. beeldend kunstenaar Ingrid Geesink gingen de deelnemers aan de slag met het zelf maken van biologische inkten en het drukken met planten in een pers. De vlier is populair voor de paarse kleuring, maar er zijn ook allerlei verrassingen. Blad en gras geven mooie afdrukken. Ook kruiden uit het keukenkastje doen het goed als kleurstof, zoals paprikapoeder (oranje) of kurkuma (geel). En wie wel eens in de keuken staat of textiel verft weet dat spinazie, rode kool, ui en biet ook prima kunnen dienen om mee te kleuren.

Historie de Heemtuin
De Heemtuin bestaat al sinds 1977 en is aangelegd met typisch Betuwse planten en bomen. Er zijn bijvoorbeeld grienden, een elzenbroekbos, een vijver en een hoogstamfruitboomgaard te zien. De plek is nog steeds een stille oase aan de rand van het centrum, waarin het fijn dwalen is door de paadjes en het groen. En de perfecte plek voor culturele activiteiten!

Inhaalslag culturele zomer
De proeftuin is een initiatief van Ode aan de Linge en Waard Art, met steun van de gemeente West Betuwe in het kader van de culturele zomer. Daarbij krijgen culturele organisaties steun voor het organiseren van kleinschalige activiteiten in de buitenlucht.

Zaterdagmiddag 8 augustus vindt een theaterworkshop plaats in de Heemtuin in het kader van de culturele zomer.

Organisaties werken samen voor kunst en cultuur
De corona-crisis laat de kwetsbaarheid zien van kunst- en cultuurmakers, maar ook de creativiteit om samen mooie dingen te blijven maken. Hans Vernooij, voorzitter van Ode aan de Linge: “Het is fantastisch dat we deze zomer toch nog van cultuur kunnen genieten. Het is in korte tijd gelukt om samen een inspirerend programma te bieden aan bewoners en bezoekers. Dat geeft lucht na alle activiteiten die helaas niet konden doorgaan. Ode aan de Linge zal hier hopelijk met Pinksteren volgend jaar weer staan.” Ook Ingrid Geesink, bestuurslid van Waard Art, is blij met de activiteit: “De Heemtuin is een bijzondere plek waar veel te ontdekken valt. Door de liefde voor lokale natuur te combineren met duurzame manieren om kunst te maken laten we mensen letterlijk proeven van al het moois dat de Betuwe te bieden heeft.”